Powered by Smartsupp

Pružné opěrky: Klíčový komponent pro mnoho strojů a zařízení

Pružné opěrky jsou zásadní součástí mnoha strojů a zařízení. Nejčastěji se používají k upnutí dílů, ale také pro aretaci nebo polohování. Správná volba pružné opěrky vám může významně usnadnit práci s díly nebo obrobky. Navzdory své velikosti mohou pružné opěrky nahradit složité přípravky, které jsou nákladné a zaberou hodně místa. 


Příklad použití:



Název „pružné“ opěrky vychází z jejich funkčnosti. Uvnitř pouzdra se nachází pružina, která tlačí ven kuličku nebo tlačný čep. Když je na ně vyvinut větší vnější tlak, než je síla pružiny, kulička nebo tlačný čep se stahují zpět do pouzdra. Tato vlastnost umožňuje široké využití produktu v různých aplikacích. Pružné opěrky patří mezi naše nejprodávanější produkty, proto neustále rozšiřujeme jejich nabídku o nové rozměry a materiály. Abychom zajistili co nejširší využití, nabízíme pružné opěrky v různých materiálech. V mnoha konstrukcích není celé pouzdro s odpruženou kuličkou vyrobeno z jednoho materiálu – pouzdro, kulička nebo čep mohou být vyrobeny z různých materiálů, což vytváří širokou paletu provedení pro různé aplikace.

Oficiální název je „pružné opěrky“, ale můžete je znát i jako pružné šrouby, šrouby s pružinou, odpružené šrouby, odlepovače nebo šrouby s kuličkou/čepem.


Typy pružných opěrek podle materiálu

Plastové pouzdra s odpruženou kuličkou



Výhody: lehkost, nízká cena, odolnost proti korozi. Vhodné pro venkovní použití nebo vlhké prostředí.

Ocelové pouzdra s odpruženou kuličkou



Výhody: stabilita, odolnost vůči vyšším silám a teplotám. Ideální pro náročné podmínky.

Nerezové pružné opěrky


Výhody: odolnost proti korozi, vhodnost pro vyšší teploty a venkovní použití. Lehčí než ocelové varianty

Pružné opěrky v hladkém provedení

Tyto opěrky jsou určeny k vlisování nebo vložení do otvoru namísto šroubení. Jsou dostupné v nerezovém nebo plastovém (POM) provedení




Další vlastnosti a montáž



Dostupné velikosti

Pružné opěrky jsou vyráběny dle normy a dostupné ve velikostech M5, M6, M8, M10 a M12. Všechny dostupné rozměry naleznete na našich stránkách, kde můžete pomocí filtrů vybrat ten správný typ.

Montáž

Pružné opěrky lze podle druhu použití připevnit různými způsoby. Ty s hladkým pouzdrem lze zalisovat, ručně zatlačit nebo zapouzdřit při procesu vstřikování plastů. Pružné opěrky se závitovým pouzdrem se montují pomocí běžného šroubováku nebo šestihranného klíče do závitového otvoru. U slepých otvorů lze pružné opěrky našroubovat speciálním klíčem. Aby nedošlo k uvolnění, mohou být zajištěny maticemi. Pro větší spolehlivost je však vhodné použít pružné opěrky se závitovou pojistkou (Long-Lok), které eliminují potřebu dalších matic proti uvolnění nebo vibracím.



Záleží na síle pružiny přítlačných prvků


Pružné opěrky se vyrábí s různou silou pružiny. V závislosti na silách působících na obrobek při následném obrábění má smysl zvolit odpovídající silnou pružinu. U jednotlivých produktů najdete příslušné síly.

Kulička nebo tlačný čep?


V sortimentu společnosti KIPP naleznete pouzdra s odpruženou kuličkou a pružné opěrky s tlačným čepem. V závislosti na provedení jsou vhodné pro různé oblasti použití. Kuličky jsou velmi vhodné pro jednoduché upínací a zajišťovací práce. Tlačné čepy se naopak častěji používají jako odtlačovací kolíky, které slouží k vytlačování objektů zpět.

Výběr správné pružné opěrky

Při výběru správné pružné opěrky je důležité znát: 

  1. Rozměry (velikost závitu, délka, zdvih kuličky/čepu)
  2. Materiál (ocel, nerez, plast)
  3. Způsob šroubení (drážka pro šroubovák, imbus)
  4. Sílu pružiny (počáteční a koncová síla)



Dokument

1) Materiál opěrky/kuličky

a) Ocel

b) Nerez

c) Plast (POM)

2) Způsob šroubení

a) Drážka pro šroubovák

b) imbus

3) Předpětí pružiny (Síla pružiny v Newtonech)

a) Počáteční síla pružiny F1 (Síla, při které se kulička/čep začne vtlačovat)

b) Koncová síla pružiny F2 (Síla, při které bude kulička/čep plně stlačená)



Pokud potřebujete pomoc s výběrem, neváhejte nás kontaktovat e-mailem nebo telefonicky.


 

Související produkty

≪ Přísavka PSSG pro igelitové pytle: Lehká s dlouhou životnostíUpínky a upínací příložky norelem >