Upínky a upínací příložky norelem



Upínače od Norelem – přesné upnutí obrobku pro optimální výsledky obrábění

Upínky hrají klíčovou roli v průmyslové výrobě. Standardní díly se používají k bezpečnému a spolehlivému upevnění obrobků během procesu obrábění. Upínky se proto používají v různých aplikacích v kovoobrábění. Používají se k upevňování obrobků na obráběcích strojích, jako jsou frézky, soustruhy a vrtačky. Nástroje se také používají v montážních zařízeních a zkušebních zařízeních. Rozmanitost upínacích prvků sahá od mechanických upínacích zařízení až po komplexní hydraulické nebo pneumatické upínací systémy. Aby byly splněny různé požadavky, společnost Norelem nabízí nástroje v různých velikostech a tvarech. Upínky jsou k dispozici v hliníku a tvrzené oceli.

Zde vám ukážeme, jak používat upínku


Upínky patří do skupiny upínacích prvků. Ty tvoří základ v mnoha průmyslových výrobních procesech. Upínací prvky slouží v podstatě k udržení stability obrobků při různých obráběcích procesech. Jejich oblasti použití sahají od zpracování kovů po zpracování plastů a zpracování dřeva. Každý z upínacích prvků norelem je navržen tak, aby vyhovoval specifickým požadavkům různých aplikací a zajistil nejlepší možnou fixaci obrobků.
Nejste si jisti, který upínací prvek je vhodný pro vaši aplikaci? Před nákupem se podívejte na CAD data různých produktů. 

Co jsou to upínky?

Upínky jsou standardní díly, které se používají při obrábění kovů. Používají se k bezpečnému upevnění obrobků během procesu obrábění.
Standardní díly jsou obvykle vyrobeny z robustních materiálů, jako je tvrzená ocel nebo hliník, a mají uchopovací systém, pomocí kterého je obrobek bezpečně držen. Tento uchopovací systém se může skládat z upínacích čelistí, šroubových zařízení, kleštin nebo jiných mechanismů.
Upínky často také nabízejí možnost upravit rozpětí nebo hloubku pro zajištění obrobků různých velikostí. Pro zajištění pevné fixace se upínky používají v kombinaci s dalšími upínacími zařízeními, jako jsou svěráky, upínací čelisti nebo upínací bloky. 

Otočné upínky

Pokud je třeba na pracovní desku upevnit různá pevná tělesa a strojní svěrák nevyhovuje z prostorových důvodů, používají se otočné upínky. Jsou navrženy tak, aby se daly přizpůsobit každému obrobku. Je důležité zajistit, aby standardní díl byl vždy rovnoběžný s povrchem stolu. Otočná funkce upínacího prvku je vhodná zejména pro velké a objemné obrobky.

Podívejte se na aplikační video otočných upínek


Nastavitelné upínky

Ve srovnání se strojními svěráky nabízejí nastavitelné upínky cenově výhodnou alternativu. U tohoto typu napínače dochází k napínání prostřednictvím závitu upínky. Napětí lze vytvořit nebo uvolnit otáčením šroubu se závitem.

Zde můžete vidět aplikační video nastavitelných upínek


Upínky se zploštělou kuličkou

Zploštělá kulička na spodní straně upínky umožňuje upevnění obrobků se šikmými plochami. Kulička se automaticky přizpůsobí povrchu, a proto nedochází k jeho poškození. Tento typ upínky je vhodný zejména pro obrobky z citlivých materiálů. Zatímco upínka je vyrobena z kalené oceli, kulička je vyrobena z oceli pro ložiska.
Kromě jemné fixace kulička podporuje rovnoměrné rozložení tlaku. Rovnoměrné rozložení tlaku zlepšuje stabilitu a bezpečnost obrobku během procesu obrábění.


Upínky se schodovitými zuby

Upínky se schodišťovými zuby nabízí Norelem v oceli a hliníku. Použití upínek se schodovitým ozubením má smysl pouze ve spojení s univerzální upínací základnou. Základna je opatřena speciálními drážkami nebo vybráními. Ty dokonale pasují se schodovitými zuby upínky. Upínací podložka poskytuje upínce další podporu a podporuje polohování.

Abyste měli představu, jak upínka se schodovitým ozubením a univerzální základna spolupracují, vám ukážeme na aplikačním videu.


Zalomené ocelové upínací rameno

Upínka je charakteristická svým zalomeným tvarem. To umožňuje, aby byl obrobek pod určitým úhlem. Standardní díl přispívá k flexibilitě upínacího zařízení. Obrobek lze upevnit, aby se usnadnil přístup k určitým oblastem. V našem videu můžete vidět, jak lze vytvořit nebo uvolnit napětí zatlačením upínací lišty dopředu nebo dozadu.
Kromě tohoto výběru upínek sortiment zahrnuje i další provedení. Každá z 27 upínek má své výhody a oblasti použití.


Upínací prvky od Norelem – všestrannost pro různé aplikace

Kromě nástrojů jsou v kategorii produktů zahrnuty také následující upínací zařízení:

  • Výškový blok
  • Napínací můstek
  • Držák upínky
  • Napínací klapka
  • Upínací dráp
  • Rozšíření podpory

Výškový blok

Výškový blok se používá v kovoobrábění a dalších průmyslových aplikacích k nastavení výšky obrobků nebo nástrojů. Elevační bloky se skládají z pevného bloku nebo desky s přesnými rozměry. Standardní díly jsou k dispozici v různých výškách. Primární funkcí výškového bloku je přesné nastavení výšky obrobku nebo nástroje nad pracovní plochou. Slouží jako nosná plocha pro obrobky a chrání je před poškozením nebo znečištěním. Poskytují také stabilní základ během zpracování.
Výškový blok ve tvaru P se používá pouze pro upnutí ve spojení s upínacími čelistmi. Je vyrobena z kalené oceli a je k dispozici v různých velikostech. 

Napínací můstek

Hlavní funkcí upínacího můstku je bezpečné upevnění obrobků během procesu obrábění. S upínacím můstkem jsou přes jeden upínací bod upnuty dva obrobky současně. Protože se jedná o mini napínací můstek, je k dispozici pouze ve výškách 10 mm, 15 mm a 25 mm a délkách 16 mm, 24 mm a 36 mm. Je vyroben z oceli a je leštěný. 

Držák upínky

Držáky upínek se používají k zajištění upínek. Jsou utaženy křídlovým šroubem, aby upínku držely na místě. Držák upínky je k dispozici ve třech různých verzích. U všech variant výrobků je přítlačný a přídržný kroužek vyroben z kalené oceli a pružina z pružinové oceli. Přítlačný a pojistný kroužek jsou leštěné, zatímco pružina je světlá.


Upínací klapka

Upínací klapka se skládá z pohyblivého skládacího mechanismu, který rychle upne nebo uvolní obrobek. Hlavní funkcí upínací klapky je bezpečné upevnění obráběného obrobku na obráběcím stroji nebo pracovním stole. Upínací klapka se přehne přes obrobek a upevní pomocí upínacích zařízení nebo šroubů. Tato šestihranná matice by měla být použita k utažení upínací klapky. 

Upínací čelisti

Upínací čelisti se také používají k bezpečnému upevnění obrobků. Jsou vyrobeny z odolné kovové konstrukce a mají různá upínací zařízení, která drží obrobek na místě. Produktová řada „upínky“ zahrnuje dvě verze upínacích čelistí:
Plynule nastavitelná upínací čelist : Upínací síla plynule nastavitelné upínací čelisti působí shora. Je určen pro vysoké zatížení a je vhodný pro upínání řezných a děrovacích nástrojů. U této verze je možné upnutí v různých výškách upnutí. Plynule nastavitelná upínací čelist vyžaduje málo místa na stole stroje. Je k dispozici ve dvou formách, u formy B je upínka dodávána s T-drážkovým šroubem, maticí a podložkou.

Upínací čelist s kulatým upínacím nástavcem: Kulatý upínací nástavec upínací čelisti umožňuje rovnoměrné rozložení tlaku na obrobek, což vede ke zlepšení stability. To minimalizuje poškození nebo deformaci obrobku, zejména u citlivých materiálů nebo povrchů. Upínací čelist s kulatým upínacím nástavcem je vyrobena z kalené oceli a lze ji kombinovat s dalšími prvky zařízení. 

Rozšíření podpory

Nosné nástavce jsou považovány za příslušenství pro upínky. Zvyšují upínací výšku upínky a skládají se z přítlačného kusu, nosného šroubu a dalších upevňovacích šroubů pro upínky. Podpěrné nástavce slouží ke zvýšení upínací výšky upínek. Jsou umístěny mezi upínací zařízení a obrobek pro zvětšení kontaktní plochy nebo pro specifickou podporu určitých oblastí obrobku. 

Dlouhá životnost a spolehlivost upínacích prvků pro dlouhodobé používání

Upínky nabízejí řadu výhod v kovoobrábění a dalších průmyslových aplikacích. Některé z nich jsou:

Bezpečnost

Upínky pomáhají bezpečně a pevně zajistit obrobky. Tím se snižuje riziko nehod nebo zranění. Bezpečná fixace umožňuje operátorům strojů pracovat bezpečněji.

Přesnost

Díky upínacím upínkám lze obrobky přesně polohovat a fixovat, což vede k přesným výsledkům obrábění. To je zvláště důležité při výrobě dílů s úzkými tolerancemi nebo složitými geometriemi.

Efektivita

Použitím upínek lze zefektivnit obráběcí procesy. Obrobky lze rychle a snadno upevnit, což zkracuje dobu seřizování a zvyšuje výkon výroby.

Všestrannost

Upínky jsou k dispozici v různých velikostech, tvarech a konfiguracích. Řada zahrnuje 27 upínek, které splňují potřeby různých aplikací. Upínací prvky lze použít na různých obráběcích strojích a pracovních stanicích.

Efektivita nákladů

Díky přesné a bezpečné fixaci lze obrobky přesně zpracovávat. Přesné obrábění snižuje zmetkovitost a přepracování, což následně vede ke zlepšení celkové ekonomické efektivity výrobních procesů.

Proč kupovat upínky od Norelem?

Pokud jde o bezpečnost a přesnost při obrábění kovů, je rozhodující výběr správných upínek. Z tohoto důvodu se mnoho odborníků a společností rozhodlo zakoupit upínky od společnosti norelem. Spojení norelem a MAREK industrial znamená kvalitu a spolehlivost v průmyslu a je známý jako dodavatel vysoce kvalitních produktů pro mechanické zpracování. Napínače jsou k dispozici v různých velikostech, tvarech a materiálech, aby vyhovovaly vašim potřebám.

Máte nějaké dotazy ohledně našich upínacích prvků? Jsme tu pro vás a jsme připraveni zodpovědět jakékoli dotazy nebo problémy, které můžete mít.

Aplikace Keypanion nabízí bezdrátový přístup přímo z vašeho telefonu >